Bir Osmanlı Hassasiyeti Daha – Leylek Hastanesi

Bu yazıları da beğenebilirsiniz

Osmanlı Devleti tarafından 19. yüzyılda Bursa’da kurulan, sakatlanmış ve yaralı leylekler başta olmak üzere göçmen kuşların bakımının yapılan ve Türkiye’nin ilk hayvan hastanesi olan Gurabahane-i Laklakan, restorasyonun ardından 6 yıldır sokak hayvanlarının hastalıklarına derman oluyor.

Düşkün Leylekler Evi anlamına gelen Gurabahane-i Laklakan, tarihi Irgandı Köprüsü‘nün yanında, Osmangazi Belediyesi‘nce restore edilen sivil mimari örneği binada, belediyenin veteriner işleri müdürlüğüne bağlı olarak kedi, köpek, kuş gibi hayvanlara hizmet veriyor.

Biri Osmanlı Hassasiyeti Daha - Leylek Hastanesi
Biri Osmanlı Hassasiyeti Daha – Leylek Hastanesi

Gurabahane-i Laklakan

Ünlü edebiyatçı Ahmet Haşim‘in,

Bilmem Bursa’yı gezerken gördünüz mü? Haffaflar Çarşısı’nın ortasında bir meydan var. Bu meydan malul hayvanların düşkünler yurdudur. Kanadı, bacağı kırık leylekler, bunamış kargalar halkın sadakasıyla yaşarlar

diye bahsettiği Gurabahane-i Laklakan, Anadolu kültüründe uğurlu ve bereketli görülen leylekler için özel ihtisas hastanesi ve rehabilitasyon merkezi olarak hizmet verir.

Seyyahların, tarihçilerin ve edebiyatçıların eserlerine de konu olan bu merkez, göç yolunda sakatlanarak, sürünün ardında kalan leyleklerin yanı sıra diğer göçmen kuşları da bir sonraki göçe kadar iyileştirme hedefiyle yıllarca faaliyet gösterir.

Gurabahane-i Laklakan, 1931’de sahipsiz kalmasının ardından 2010’da geçirdiği restorasyonla sokak hayvanları hastanesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Gurabahane-i Laklakan
Gurabahane-i Laklakan

Sokak Hayvanlarının Dertlerine Çare Arıyorlar

Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Dilek Yosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, veteriner hekim ve teknikerden oluşan tecrübeli ve profesyonel bir ekibin sokak hayvanlarının dertlerine çare aradığını söyledi.

Merkezin öncelikli olarak leylekler, daha sonra da göçmen kuşların tedavi, bakım ve rehabilitasyonunun yapılması amacıyla Osmanlı Devleti zamanında kurulduğunu anlatan Yosun

Merkez, yaklaşık 6 yıldır da Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veriyor. Yılda yaklaşık 160 hayvana bakım hizmeti veriyoruz.

Dedi.

Kaynak: AA

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yorumlar

Çok Okunan Notlar